Blå lysdioder ger Nobelpris

Jakten på en ny miljövänlig och energisnål ljuskälla har pågått länge. Till sist blev det forskarna Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura som lyckades där alla andra hade misslyckats. Deras uppfinning var den blå lysdioden.

Röda och gröna lysdioder hade länge funnits på marknaden, men utan blå lysdioder fanns inget hopp om att kunna skapa vitt ljus. Trots att olika forskarteam världen över försökte skulle det ta nästan tre årtionden innan Akasaki, Amano och Nakamura under tidigt 90-tal lyckades få ut starkt blått ljus från sina halvledare. De hade visat vägen för hur belysningstekniken skulle kunna förändras i grunden. Tanken med Nobelpriset är att det ska gå till uppfinnare som bidrar med något av stor nytta för mänskligheten. Efter upptäckten av den blå lysdioden insåg man att om glödlampan lyste upp hela 1900-talet skulle LED-lampan kunna bli nyckeln till att lysa upp 2000-talet. Därför tilldelades Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura Nobelpriset i fysik år 2014.

Varför gynnar LED-lampor mänskligheten?

Med blå ljusdioder blev det möjligt att tillverka LED-lampor som strålar ut starkt vitt ljus, vilket inte var möjligt med enbart röda och gröna lysdioder. Innan den blå lysdioden var det inte realistiskt att LED-lampor på allvar skulle kunna ersätta glödlampor och halogenlampor. Efter upptäckten och flera vidareutvecklingar av LED-lampor kunde de snart konkurrera på allvar med ljuskvaliteten från äldre tekniker. Den stora skillnaden är att LED-lampor har mycket lägre energiförbrukning och extremt lång livslängd. Dessutom fortsätter de att utvecklas och ger allt högre ljusflöde (mäts i lumen) i förhållande till energiförbrukningen.

Vad många inte känner till är att runt en fjärdedel av världens elförbrukning går till belysning. LED-lampan kan göra mycket för att minska elförbrukningen och spara på jordens begränsade resurser. För moderna LED-lampor är energikravet så lågt att de till och med kan förbättra livskvaliteten i områden som helt saknar ett elnät. Till skillnad från äldre tekniker lämpar de sig bättre för att drivas av sol-el som kan produceras lokalt.