Grön laser

Grön laser förknippas med laserpekare som används som en slags pekpinnar. De finns i olika färger och eftersom ljuset är såpass intensivt koncentrerat i en punkt går det till och med att belysa en projektorduk och publiken kan ändå enkelt se vad som pekas ut. Inom industrin används laserpekare flitigt i situationer då man vill visa på något som inte får vidröras med händerna, till exempel en maskindel som roterar eller ett objekt som är strömförande.

Laserpekare finns i olika färger, som rött och grönt, vilket beror på ljusets våglängd. Många av laserpekarna med hög effekt har ett grönaktigt ljus. De kan bland annat användas för att peka ut stjärnor på natthimlen genom att lysa upp i luften. Då belyses små partiklar och vattendroppar i luften och effekten blir att den gröna lasern ritar ett spår i luften. Grön laser får absolut inte lysas i ögonen på andra människor. Laserljuset kan leda till ögonskador.

Olagligt med starka laserpekare

Från och med januari 2014 skärptes lagen mot laserpekare. Anledningen var att bland annat bussar, flygplan och bilar hade attackerats med grön laser. Det har också hänt att bland annat fotbollsspelare har störts av grön laser under matcher.

Numera är det bara tillåtet att sälja, inneha eller köpa laserpekare med en styrka upp till en milliwatt (mW). Den typen av laserpekare är förhållandevis ofarliga, även när de träffar personer i ögonen. För en kraftfullare laserpekare krävs särskilt tillstånd från Strålskyddsmyndigheten. En undersökning gjord av forskare på Statens tekniska forskningsinstitut i Borås visade dock att många laserpekare var betydligt starkare än vad som angavs på produkten.

Man ska också komma ihåg att attackerna med grön laser inte enbart handlar om risken för att få permanenta ögonskador, utan ett annat problem är själva bländningsrisken. Blir till exempel en busschaufför eller en bilförare bländad påverkas trafiksäkerheten mycket negativt. Både ungdomar och föräldrar behöver ta till sig information om riskerna med laserpekare. Barn ska överhuvudtaget inte ha tillgång till starka laserpekare. Polisen har flera gånger gått ut och varnat om den ökade användningen. Trots förbudet från 2014 finns fortfarande många farliga gröna laserpekare i omlopp.