Om glödlampans fader Thomas Edison

Thomas Alva Edison föddes 1847 i Ohio, USA och skulle senare bli känd som en av de största uppfinnarna genom tiderna. Hans många olika uppfinningar kom att förändra livet för människor världen över. Vad han kanske är mest känd för är den första användbara glödlampan. Edison var också en av de första uppfinnarna som anställde ingenjörer och faktiskt började massproducera sina produkter. Förutom glödlampan låg han bakom fonografen som är en nära föregångare till grammofonen. Nu ska vi dock titta närmare på just glödlampan.

Första glödlampan visas upp

Den 3:e december 1879 bjöd Edison in en grupp investerare för att demonstrera sin senaste uppfinning. Senare samma månad visades den också för allmänheten. Många tappade hakan. De hade nämligen aldrig sett något liknande förut. Vad Edison ville att de skulle titta på var den första praktiskt användbara glödlampan. Att skapa denna fungerande glödlampa hade tagit honom nästan 2000 försök. När människor menade att han misslyckats brukade han svara att han bara kommit på tvåtusen olika sätt att inte göra en glödlampa.

Edison betraktas som glödlampans fader, men faktum är att han inte var allra först. Andra uppfinnare hade tidigare skapat glödlampor. Problemet var att de hade kort brinntid eller gick sönder alldeles för enkelt. Därför var det svårt att se någon praktisk användning för dem. Först efter att Edison förbättrade glödlampan genom att utveckla glödtråden började man inse den stora potentialen.

Duktig affärsman med många patent

Thomas Edison var en skicklig affärsman till skillnad från många andra uppfinnare. Han var duktig på att ta patent och tog hela 1093 patent under sin livstid. Glödlampan är bara en liten del av hans långa karriär och många av hans stora uppfinningar var vidareutvecklingar av andra uppfinnares arbete, vilket i sig inte förringar värdet av dem. Ett annat exempel på det som relaterar till glödlampan är att uppfinnaren William David Coolidge år 1906 kom på att volfram i glödtråden gav allra längst livslängd, d.v.s. många år efter att Edison först visat upp sin glödlampa. Volfram används även i dagens glödlampor.