Belysning i framtiden

Det har länge pratats om att LED-glödlampor är framtidens ljuskällor. Idag är dessa billigare än de traditionella glödlamporna, har längre livslängd och är helt utan kvicksilver och andra former av tungmetaller. Detta innebär att LED är det smartaste alternativet till belysning just nu och leder frågorna till: Vad kommer att bli det nya efter LED?

OLED

Oled är något som diskuteras att vara den innovativa källan till ljus i framtiden. Vanligtvis när man sätter o framför ett ord så menar man motsatsen, medan OLED är till delvis som LED men har inte samma begränsningar. Bokstäverna står för Organic Light-Emitting Doide och skillnaden ligger i att det är ett material som lyses upp istället för en glödlampa.

Skillnad i tekniken jämfört med existerande lösningar

Tekniken bygger på två tunnelfilmer, anoden och katoden. Mellan dessa finns det organiska halvledare som ger ifrån sig ljus när elektroner vandrar från den ena filmen till den andra. De organiska halvledarna är antingen molekyler eller polymer. Fördelar i framtiden är att det kommer bli billigare än LED, enorma användningsområden och snabbare responstid.

Hur ser nuläget ut för OLED

Philips och Panasonic är två pionjärer när det kommer till att ta fram den här innovativa tekniken för alternativ ljuskälla. En viktig del i att kunna pressa priser kommer bero på om de får igång massproduktion och därefter kan få större spridning. OLED befinner sig nämligen fortfarande på forskningsstadiet men har många starka röster som anhängare.

En stark konkurrent till miljövänliga alternativ

En sak som är säkert är att den vanliga, traditionella glödlampan har de senaste åren fått stor konkurrens och det finns i dagsläget inga argument för att fortfarande använd dessa när vi inreder våra hem, arbetsplatser, skolor och så vidare. Både när det kommer till ekonomiska och miljömässiga fördelar så är det inte längre försvarbart att köpa glödlampor, gå över på halogenglödlampor och LED-glödlampor istället i väntan på OLED.