Effektivisera belysning med smart lightning

Smart lightning är en teknik inom belysning som effektiviserar energianvändningen. 19% av världens energi går åt för att skapa ljuskällor. Faktorer som tas i beaktning är bland annat hur mycket folk som är i rummet, vilket behov av belysning man har och hur mycket tillgång till dagsljus som finns tillgängligt. När det kommer till valet av belysning bör man tänka på både de praktiska och estetiska fördelarna med olika ljuskällor, det vill säga; bör den vara anpassad för arbetsmiljö eller kanske mer allmän belysning av hem.

Visste du att hela 6% av hela världens växthusgaser kommer från belysning? Ett effektivt sätt att hålla koll på onödiga energikällor är att fjärrstyra hemmen. Man kan med smart lightning-teknik styra värme och belysning bland annat från vart man än befinner sig. Idag finns det många elleverantörer som erbjuder applikationer för smartphones som man med hjälp av speciella strömbrytare kan sätta på och stänga av. Det här är även bra för andra saker, som till exempel när man ska resa bort och om man är orolig för tjuvar. Antingen kan man ställa in en timer som sköter belysningen, men det finns då en viss risk att någon upptäcker ett mönster i ljusens beteende. Därför kan man välja själv när det ska lysa och själv gå in i appen och stänga av när man vill.

En annan fördel är att man kan stänga av elektriska apparater från telefonen. Visst har man någon gång våndats på vägen till jobbet eller skolan om man verkligen stängde av kaffebryggaren eller något liknande.

Det här är alltså inte bara en fördel för att få kontroll över husets energikonsumtion, men även en bekvämlighet och något som blir mer och mer vanligt i smarta hus. Är man pysslig av sig så går det att installera dessa system själv, annars kan man söka hjälp av experter.