Hur fungerar belysning?

Vad är det egentligen som får en glödlampa att lysa och hur skiljer sig dagens teknik från de traditionella varianterna? Det är frågor som man kan ställa sig när man befinner sig i djungeln av ljuskällor. Det pratas om sockel, watt, lumen och mycket, mycket mer. Här följer en snabb genomgång av hur glödlampan uppstod och hur den sedan dess har utvecklats.

Edison och glödlampan

1879 visade Edison upp en fungerande glödlampa. Det här var inte den första någonsin, faktum är att flera andra uppfinnare jobbade med samma problem exakt samtidigt och hade redan fungerande prototyper. Men Edisons glödlampa var mycket bättre än konkurrenternas och blev därför känd.

Inuti själva glaset på glödlampan går det en tråd utav metall med hög resistens. När man skickar elektroner genom den här tråden så blir den varm och avger ett ljus.

Hur glödlampan utvecklades

Med åren så standardiserades tekniken som gav ljus till hem och hus över hela världen. Flera olika företag började producera liknande lampor och det dröjde inte länge innan massproduktionen var igång. Wolfram blev ett vanligt material för tråden inuti lampan och för att motverka överhettning tillsatte man en gas inuti glaset som skulle hålla nere temperaturen.

Det här var inte de mest miljövänliga alternativen för att skapa nya uppfinningar, men på den tiden hade man inte lika hög förståelse om klimatpåverkan och vikten återvinning.

Glödlampor som tillverkas idag

Idag är halogenglödlampor och LED-glödlampor mycket bättre alternativ för miljön och tack vare massproduktion har producenterna kunnat pressa priserna så pass mycket att dessa nu är billigare än traditionella glödlampor. En stark fördel är att de inte innehåller kvicksilver eller andra former av tungmetaller vilket försvårar återvinning. De gamla glödlamporna var faktiskt farliga i den bemärkelsen och det är därför viktigt att man ser över ljuskällorna i sitt hem och byter ut gamla mot nya och bättre alternativ.