Planera noggrant belysningen för arbetsmiljön

Arbetsmiljön påverkas mycket utav ljuskällor och är därför en viktig aspekt när man inreder en arbetsplats. Studier visar även att med rätt ljus så mår både medarbetarna bättre och presterar bättre. Därför är det en bra investering att ta hjälp av experter vid det här momentet.

Viktiga saker att tänka på

Det ska vara ett jämt fördelat ljus över hela lokalen, alltså inte för stora kontraster mellan arbetsbänken och övrigt utrymme. Viktigt att tänka på är värmen och styrkan i ljuset så att de stämmer överens med de andra ljuskällorna. Var noggrann så att inget ljus bländar någon plats eller är för dunkelt då det kan leda till förhöjd olycksrisk.

Olika behov beroende på årstid

Eftersom vi i Skandinavien upplever färre soltimmar på dygnet under vissa årstider bör man inreda efter den tiden då vi är som mest beroende av belysning i lokalen. Men kom ihåg att när det är ljusare så ska man definitivt försöka använda sig så mycket som möjligt av naturliga ljuskällor så att man håller nere kostnaderna på arbetsplatsen.

Mobil arbetsplats eller att jobba hemifrån

Om man jobbar hemifrån så kan det här vara någon som man inte tänker på så noga. Men här får ni en uppmaning att dubbelkolla dessa punkter så att ni ger er själva rätt förutsättningar att prestera på distans:

  • Jämnt fördelat ljus
  • Rätt ljusstyrka utifrån vilket arbete man utför
  • Inget bländande ljus

Hjälp din arbetsgivare att göra bra val för ditt välmående

Precis som tidigare nämnt så är det här en viktig aspekt utav inredning av arbetsplatser och även om man jobbar hemma så kan det vara lämpligt att fråga en expert om råd. Som arbetstagare kan det vara bra att göra sina arbetsgivare uppmärksamma om fördelar med rätt belysning om man upplever att ljuskällorna inte är rätt anpassade i dagsläget.